Wat doe je met collega’s die manipuleren of intimideren?

Geplaatst op Categorieën Lesbrief

Je staat er bij en je kijkt ernaar en je gevoel zegt dat het niet klopt: Dat er iets moet gebeuren. Dat het zo niet kan. Je moet, als je (mede) verantwoordelijk bent, reageren. Maar hoe doe je dat als je niet goed weet wat er aan de hand is? Als er wordt gemanipuleerd is er ook vaak sprake van verwarring en grensoverschrijding. Je krijgt geen duidelijke antwoorden op je vragen en de onrust neemt toe. Aan welke situatie denk jij als je dit leest? Hoe los je het op?

Over deze thematiek gaat de workshop voor professionals van de kerngroep Krachtenspel.nl op 22 november in Amersfoort (13.00 uur – 17.00 uur) onder leiding van Mieke Vollenhoven en m.m.v Christine Brons (Beeldcoaching). De deelnemers (professionals) ontdekken wat er gebeurt in de waarneming, hoe je kijkt naar concrete situaties met kinderen, jongeren en collega’s, hoe je je invloed als professional kunt gebruiken als het lastig is om te beinvloeden. We werken met het (arche)type Wijs mens en de informatie Ken je wijsgeest (Bron: Krachtenspel.nl) en concreet beeldmateriaal (Beeldcoaching) dat laat zien hoe hoe je een situatie helder kunt beoordelen en begeleiden als je met manipulatie of intimidatie te maken hebt.

Beeldvorming

Voorbeeld 1: Je ziet een meisje van een jaar of negen heftig inpraten op een ander meisje. Zij geeft dat meisje een duw. Je vliegt erop af en pakt het kind stevig aan. Dat mag niet! Zeg je boos. Ben jij soms … en je voegt er nog een woord aan toe waardoor het meisje je ontsteld aankijkt. Later is ze in de groep nog steeds teruggetrokken. En vraag je je af: wat is er eigenlijk gebeurd? Wat heb ik gedaan? En het besef: Dit had ik niet mogen doen.

Voorbeeld 2: Je zit in een bespreking met een nieuwe directeur en er worden afspraken gemaakt. Je krijgt het gevoel dat het niet klopt: Dit is niet goed voor je project maar je kunt er de vinger niet achter krijgen. De argumenten lijken te kloppen maar de verhoudingen zijn veranderd. Met een mengeling van gevoelens die je nog niet kunt duiden, ga je naar huis. Je voelt onrust en wantrouwen. Wat zijn hier de feiten? Wat betekenen je gevoelens?

Of je de collega of de directeur bent. In alle gevallen is het de vraag hoe je invloed uitoefent bij manipulatie en intimidatie. Het gaat om vragen zoals:

Wat pak je aan?

  • wat is je interpretatie en wat zijn de feiten? Ken je de context en weet je wat er nodig is bij de diverse betrokkenen?
  • welke grens wordt overschreden en hoe merk je dat? Hoe kun je het grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar maken?
  • om wat voor macht gaat het? Speelt er misbruik van voorkennis, positie of zijn er onduidelijke afspraken?

 

De kracht van invloed

De deelnemers ontdekken hoe ze vanuit hun eigen rol effectief kunnen omgaan met de kracht van beïnvloeden. En wat ze kunnen doen met concrete situaties en het werkmateriaal Ken je Wijsgeest in hun eigen doelgroep. Ze geven elkaar tips en suggesties over het oplossen van lastige situaties en het werken met inzichten uit www.Krachtenspel.nl (open source) in hun eigen doelgroep. Deze middag is bestemd voor professionele begeleiders en doelgericht van opzet. Bijvoorbeeld leerkrachten, (beeld)coaches, begeleiders, zorgverleners of leiders. De diverse workshops zijn apart van elkaar te volgen en vormen samen een leergang. Kosten actieve kennismaking: 70 euro. Snel opgeven kan via Info@krachtenspel.nl