De uitdaging van de ministers en de koningin

Geplaatst op Categorieën Lesbrief

Speelse impressie van de workshop op 4 oktober

Stel je voor. Jij bent minister. En je krijgt de opdracht om een week lang te oefenen met je eigen uitdaging. Non-verbaal, want dan gebeurt er iets. De minister van defensie moet oefenen om het land te verdedigen zonder aan te vallen; de minister van werkgelegenheid om het vuur brandende te houden zonder een stresskip te worden. Lukt hen dat? Voor dit soort uitdagingen staan de ministers op 4 oktober op de inspiratiemiddag van Krachtenspel.nl. En ze gaan de uitdaging volop aan! Welke beelden staan nog op mijn netvlies?

Uitdaging op de werkvloer

Wat nog vers in mijn geheugen ligt, is het moment dat de minister van defensie met zijn lange donkere haren gaat oefenen om het land te verdedigen zonder aan te vallen. Hij begint met voorzichtige aanvallende bewegingen en komt uit bij een sterke vloeiende beweging. De andere ministers waarderen de strijddans en moedigen hem aan: Ja, zo! Roepen ze. De minister van Media blijft tijdens alle oefeningen beeldschoon met haar roze hoedje op en maakt duidelijk dat beelden vaak meer zeggen dan woorden. De ministers dagen elkaar uit om – ieder met hun eigen uitdaging – oplossingen te vinden. Ze proberen ter plekke uit wat wel en niet werkt. En er mogen zelfs foto’s worden genomen terwijl ze oefenen. Dat is dapper!

Kwetsbaar en sterk

Wat me raakt is, dat het vuur van de werkgeest zorgvuldig wordt bewaakt door de Minister van Werkgelegenheid; het groene leven lachend wordt gevierd door de Minister van Natuur, sport en spel. En dat de koningin, die kwetsbaar lijkt in haar witte jurk, heel goed weet wat ze wil. Ze zorgt ervoor dat alle ministers hun uitdaging aangaan. Ik zelf heb als koning deze middag een opvallend donkere stem en sta haar bij. En ik krijg het warm van mijn taak. De fluwelen jas gaat al snel uit. Het is lachen en toch nemen alle 15 deelnemers hun rol serieus. Deze ministers beseffen donders goed dat hun houding van grote invloed is op mensen in de samenleving.

Wat nemen we mee? 

In het korte verhaal Het krachtenspel op de website hebben de ministers een week de tijd om hun uitdaging aan te gaan en voorbeeldgedrag te laten zien. De deelnemers op de inspiratiemiddag in Amersfoort hebben op 4 oktober maar een paar uur. Ze willen graag wat langer in groepjes werken. En dieper ingaan op vragen zoals: Wat zou jij als adviseur de koningin adviseren? Hoe kun je elkaar als ministers helpen om de krachten te hanteren? Ik hoop dat ze in hun eigen omgeving meer met het verhaal doen. Op school, als coach, begeleider in de thuiszorg…kun je er alle kanten mee op.

Het korte verhaal Het krachtenspel staat bij de verhalen op www.krachtenspel.nl Sociaal Emotionele Educatie voor jong en oud.