Website snel verkennen?

Verken nu snel de website

Wat kunt u met deze website doen?

Werkmateriaal: Deze website is open source en zit boordevol werkmateriaal voor onderwijs, coaching en opleiding dat direct beschikbaar is (downloads). Met het materiaal kunnen professionals mensen (jong en oud) helpen om effectief om te gaan met sociale problemen zoals: agressie, werkstress, manipulatie, verslaving, nepnieuws, overheersing en verwarring. Het werkmateriaal is geschikt voor sociaal emotionele educatie, persoonsvorming, sociale veiligheid, vitaal burgerschap en werkt ook aan niet-cognitieve mentale vermogens. De eerste keer is het gebruik gratis, daarna krijgen organisaties toestemming om het materiaal te gebruiken na een bijdrage in de onkosten. Er zijn praktische stappenplannen en activiteiten beschikbaar voor organisaties die zich inschrijven (zie inschrijfformulier Organisaties).

Mieke Vollenhoven: “Het is onze intentie om effectieve methodieken, die zich bewezen hebben op dit gebied, toegankelijk te maken. Een nieuw jasje dat lekker zit en waarin je kunt bewegen. Dat doen we met heldere beelden, sterke verhalen, specifieke houdingen en uitdagende spelsituaties”

Voorbeelden

De kernvraag in het werkmateriaal is vaak: Wat doe je in een spannende situatie? En wat zou je eigenlijk willen doen?

Voorbeeld 1: Neem een ruzie. Loop je weg? Word je een Vechtjas? Of ben je een Strijder?  Wat doe je en… Wat zou je eigenlijk willen doen? Hoe ga je effectief om met de kracht van boosheid? Hoe stel je grenzen? Uit onderzoek blijkt dat je voor antwoorden op die vragen, ook moet kijken naar krachten die spelen onder het gedrag. Bijvoorbeeld (onderbuik) gevoelens, overtuigingen, boodschappen en signalen die onbewust spelen. Die hebben grote invloed op wat je doet en wat je kunt bereiken. Met het werkmateriaal op Krachtenspel.nl, krijg je op inspirerende wijze inzicht in die krachten en hoe je daar in de praktijk mee om kunt gaan. Daarom heet de website Krachtenspel.nl!

Voorbeeld 2: Hoe ga je om met de kracht van het woord in een gevoelige situatie? In de workshop over Praatjesmakers en Kwaadsprekers kijken we samen hoe je effectief kunt reageren en een goede, meer bewuste Spreker kunt worden. We gaan oefenen… bijvoorbeeld met feiten, meningen en gevoelens. Met als resultaat: dat je meer ontspannen kunt inspelen op lastige situaties. En je je eigen doelgroep met Krachtenspel.nl in beweging kunt brengen!

Doel en doelgroep

Voor wie? Professionals sociaal- emotionele educatie, hun doelgroep en andere belangstellenden (jong en oud). Toepasbaar in onderwijs, (jeugd)zorg, maatschappelijk werk, hulpverlening, thuis, bedrijfsleven en sport.
Doel: Deze website werkt effectief aan de aanpak en preventie van sociaal-emotionele problemen. De gebruikers van het werkmateriaal ontdekken gaandeweg door middel van de houdingen de krachten (mentaliteit, overtuigingen en emoties) achter deze problemen. Ze gaan de houdingen en de krachten in zichzelf en anderen herkennen. Ze herkennen in praktijksituaties wanneer een kracht te fel wordt of uit de hand loopt en wanneer het nodig is om in te grijpen en hoe. Ze ontdekken ook hoe de krachten elkaar kunnen versterken en in balans blijven.

Zeven sociale problemen

We werken aan de aanpak van zeven sociale problemen, door kenmerkende houdingen bij deze problemen duidelijk te maken. De krachten die invloed hebben op de houding van mensen hebben namen gekregen zoals Strijdgeest, Werkgeest en Praatgeest om er makkelijk over te praten en mee te oefenen. Dat is nodig. Want deze krachten kunnen behoorlijk uit de hand lopen. Als je ze in balans brengt, kom je (nog) meer in je element. En je eigen doelgroep ook. Kom je ook naar de Proeftuin?

Problemen Houdingen en krachten
Agressie Strijder wordt Aanvaller; teveel aan strijdgeest
Werkstress Harde werker wordt Opjager; teveel aan werkgeest
Manipulatie Wijs mens wordt Manipulator; teveel aan wijsgeest
Verslaving Sfeermaker wordt Verdover; teveel aan genietgeest
Nepnieuws Goede spreker wordt Kwaadspreker; teveel aan praatgeest
Overheersing Heerser wordt Overheerser; teveel aan heersgeest
Verwarring Dromer wordt Warhoofd; teveel aan droomgeest

©Mieke Vollenhoven 2018

De website opbouw

Om snel inzicht in het werkmateriaal te krijgen is het volgende handig om te weten. Op de pagina Overzicht werkmateriaal in het menu zie je het logo met de pictogrammen van de krachten in 7 kleuren en de test. Als je op de pictogrammen klikt, zie je welk werkmateriaal er in de downloads beschikbaar is en bij welke kracht dit staat. In de test zie je welk pictogram bij welke kracht hoort. Als je de pictogrammen kent kun je je weg vinden op de website!

Overzicht werkmateriaal

De pictogrammen horen bij de 7 krachten. Als je erop klikt, kom je op de Krachtenpagina en ontdek je welke houdingen daarbij horen. Dat zijn de twee kanten van die kracht. De do’s en de don’ts zeg maar. Via de downloads, kun je direct naar het werkmateriaal onderaan de pagina. Er staan eerst downloads genoemd met werkmateriaal dat speciaal over die kracht gaat. De tweede download, bijvoorbeeld Het Krachtenspel-spel bij de Genietgeest, past wat betreft de vorm bij die kracht maar gaat over alle krachten! Zo gaan de verhalen bij de Wijsgeest ook over andere krachten.

(Samen) de website verkennen

1. Bekijk de Pitch Krachtenspel.nl om in een paar minuten te ontdekken wat onze visie is en waarvoor je de website kunt gebruiken;

2. Open Menu en bekijk het Overzicht werkmateriaal: Tactieken, Oefeningen, Verhalen, Spel, Woorden, Aanpak en Beelden. Via deze pagina kun je direct naar de betreffende werkwijze.

3. Verken de zeven krachten via de Test op Overzicht werkmateriaal: welke houding neem je zelf vaak in op spannende momenten? Welke kracht past daarbij? Hoe herken je die in groepen of de samenleving?

4. Bekijk op de startpagina het filmpje Krachtenspel van de tijdgeest indien je de krachten in een paar minuten wilt verkennen;

5. Open Menu en bekijk de vragen op FAQ/organisatie indien je snel meer wilt weten over de aanpak of de organisatie;

6. Lees de Informatie voor professionals (open Menu) als je meer wilt weten over onze onderscheidende visie, de kwaliteitscriteria en de verantwoording van Krachtenspel.nl;

7. Kies en verken een van de krachtenpagina’s via 7 Krachten en werkmateriaal (open Menu). Deze pagina geeft inzicht in die kracht en de downloads over die kracht;

8. Lees het korte verhaal: Het Krachtenspel (alle leeftijden vanaf 10 jaar). Dit verhaal geeft op inspirerende wijze inzicht in de sociale problemen en de oplossingen. Het is geschikt voor jong en oud en je kunt er een keer in een groepje gratis mee aan het werk! Bekijk hier de verhalen

9. Maak actief kennis door je in te schrijven op een inspiratiemiddag of workshop. Dan maak je kennis met onze visie en ervaar je de praktische mogelijkheden. Zie nieuws/activiteiten;

10. Lees de informatie en voorwaarden over het toepassen van het materiaal in de eigen organisatie. Zie de Gebruiksvoorwaarden

11. Schrijf je in als je in een organisatie verder wilt werken met het materiaal. Dan draag je wat bij aan de onkosten en kunnen wij verder met ons werk. Inschrijfformulier voor Organisaties

Hoe materiaal gebruiken?

Introductiemateriaal: introduceert alle 7 krachten in een keer. Dit kan met het Filmpje (12+) of de Test (12+), het korte verhaal Het krachtenspel (10+; jong en oud) en/of De brief aan Iko (15+).
Vervolgmateriaal:Als je met alle 7 krachten na elkaar werkt, ontdek je de 7 krachten en hoe de krachten elkaar kunnen helpen om in balans te blijven. Ook leer je de krachten beter hanteren. Dit kan door:
a) De 7 Krachtenpagina’s en het werkmateriaal Ken uw … geest (15+); Op die manier kun je in een project 7-10 keer aan de gang met de hoofdstukken van het verhaal.
b) Het verhaal De 7 tijdgeesten (werkversie met vragen en opdrachten); Dat verhaal gaat goed samen met het Krachtenspel-spel (15+).
c) Zelf actief aan de gang te gaan met het korte verhaal Het krachtenspel (10+)
Keuzemateriaal: Voor sommige doelgroepen is het beter om maar een paar krachten te verkennen. Kies dan informatie uit het materiaal dat over die kracht gaat. En speel bijvoorbeeld alleen met de kracht van de Praatgeest (is het nepnieuws?) of met de Heersgeest (is het intimidatie?). Er is ook een kinderverhaal (8+) De vurige houthakker dat alleen over de kracht van boosheid gaat.
Overig materiaal: Nadat je meerdere keren met het materiaal hebt gewerkt, pas dan de namen, symbolen en beelden verder toe in de praktijk; Lees bijvoorbeeld Het grote verhaal: Iko en Mica en de 7 tijdgeesten (15 +); Deel het Nieuws over Krachtenspel.nl of Maak je eigen materiaal.